SPF کرم ضد آفتاب چیست؟
SPF یک معیار اندازهگیری علمی است و درک مشخصی درباره این موضوع ارائه میدهد که استفاده از یک ضدآفتاب مشخص تا چه میزان باعث کاهش آسیبهای پوستی میشود.
اگر بر پوستتان ضدآفتاب زده باشید، در مقایسه با زمانی که ضدآفتاب نزدید، مدت بیشتری طول میکشد تا اشعه فرابنش B به پوست شما نفوذ کند و سبب قرمزی آن شود.
در واقع، SPF روی این مدت زمانی تأکید دارد و آن را محاسبه میکند.
SPF کرم ضد آفتاب چیست؟
به عبارت دیگر، این فاکتور از طریق تقسیم کردن میزان تابشی از خورشید که برای قرمز شدن پوست با ضدآفتاب نیاز است بر میزان تابشی از خورشید که برای قرمز شدن پوست بدون ضدآفتاب نیاز است، محاسبه میشود.
این برآورد بر اساس استفاده از دو میلیگرم ضدآفتاب در هر سانتیمتر مربع از سطح پوست، به دست میآید.
اگر آفتاب سوختگی پوست دارای ضدآفتاب، ۱۵ برابر بیشتر از پوست بدون ضدآفتاب طول بکشد، SPF کرم ضدآفتاب ۱۵ خواهد بود.
بر این اساس، اگر آفتاب سوختگی پوست حفاظتنشده شما هنگامیکه اشعه های فرابنفش به شما میتابد در ۱۰ دقیقه اتفاق بیفتد، با یک ضدآفتاب که ۳۰ SPF دارد میتوانید تا ۳۰۰ دقیقه یا پنج ساعت یعنی ۳۰ برابر بیشتر، از آفتاب سوختگی جلوگیری کنید.
پیشنهاد می شود اگر کرم ضد آفتاب را تنها برای صورت استفاده میکنید، مقدار کرم شما به اندازه یک سکه بزرگ باشد.به گفته کارشناسان اشعه ماوراء بنفش (UV) بخشی از طیف الکترومغناطیسی (نور) است که از خورشید به زمین می رسد.
طول موج های آن کوتاه تر از نور مرئی است و با چشم غیر مسلح قابل دیدن نیست.
اشعه ماوراء بنفش UVA آسیب های پوستی پایدار و پیری پوست را ایجاد می کند و اشعه ماورای بنفش UVB می تواند باعث ایجاد سرطان پوست، آفتاب سوختگی و آسیب پوستی شود.
SPF یا فاکتور حفاظت از خورشید، میزان توانایی کرم های ضد آفتاب را در جلوگیری از آسیب UVB، نشان می دهد.
در نور خورشید دو نوع اشعه ماوراءبنفش (Ultra Violet) یا (UV) وجود دارد که یکی را (UVA) و دیگری را (UVB) مینامند.
این دو اشعه از نقطه نظر طول موج متفاوت بوده و از نظر اثر آنها بر روی پوست، UVA را اشعه ”پیرکننده“ پوست مینامند چرا که باعث پیری زودرس پوست میشود.
اشعه «UVB» قابلیت نفوذ بیشتری در پوست داشته و به همین دلیل بافت پوست را به طور بنیانی تخریب میکند که پیری زودرس و ایجاد چین و چروک یکی از اثرات تخریب بافت پوست است. همچنین در نور آفتاب مقدار اشعه UVA بیشتر از UVB است.
در این میان فرمول رابطه میان مقدار spf کرمهای ضد آفتاب و اشعه UBV از قرار زیر است:
- یک کرم ضد آفتاب با 15 SPF تا 93 درصد اشعه UBV را دفع میکند.
- یک کرم ضد آفتاب با SPF 30 تا 97 درصد اشعه UBV را دفع میکند.
- یک کرم ضد آفتاب با SPF 50 تا 98 درصد اشعه UBV را دفع میکند.
همین امر نشان دهنده این واقعیت است که یک کرم ضد آفتاب با 15 SPF فقط 4 درصد کمتر از ضد آفتابی با SPF 30 در دفع اشعه UBV ضعیفتر عمل میکند.
SPF کرم ضد آفتاب چیست
چند بار در روز از کرم ضدآفتاب استفاده کنیم؟
مدت زمانی که اثر محافظتی ضد آفتاب باقی میماند بر اساس نوع ترکیب ضد آفتاب متفاوت است.
اما در بهترین حالت ضد آفتابها 3 تا 4 ساعت اثر مطلوبشان را حفظ میکنند و تکرار آنها امری ضروری است.
علاوه بر این بین ساعات 10 صبح تا 2 بعدازظهر تکرار ضد آفتاب ضروری به نظر میرسد.
در فصل تابستان و در زمان شنا در دریا یا استخر در فواصل زمانی استفاده از فرآوردههای ضدآفتاب، بهتر است برای چند دقیقه از محصولاتی که برای بعد از تماس مستمر با آفتاب، فرموله شدهاند
به کرمها و یا لوسیونهای بعد از آفتاب معروف هستند استفاده کنید تا تنش و فشاری را که پوست در زیر نور آفتاب متحمل شده، کاهش یافته و پوست به حالت اولیه آن یعنی قبل از استفاده مجدد از کرم یا لوسیون ضدآفتاب برگردد.
مواد مخصوص که در محصولات (پس از آفتاب) به کار رفته، باعث برطرف شدن (عطش) پوست شده و جذب بهتر مواد ضداشعههای UVA و UVB را به دنبال خواهد داشت.
SPF کرم ضد آفتا
آسیب پذیری انواع پوست در برابر اشعه خورشید
- پوست خیلی روشن به دلیل داشتن مقدار متفاوت ملانین، آسیبپذیری بیشتری در برابر آفتاب دارد.
- پوست روشن در شرایط یکسان، انرژی خورشیدی بیشتری به نسبت پوست تیره جذب میکند.
- پوست تیره هم در برابر نور فرابنفش آسیبپذیر است اما به میزان کمتری؛ چراکه ملانین که جذبکننده زیستشناختی نور فرابنفش است در این نوع پوست بیشتر وجود دارد.
توصیه می شود برای به تعویق انداختن پیری پوست و همچنین جلوگیری از تغییرات خوش خیم و بدخیم ناشی از نور خورشید، از ضد آفتاب استفاده شود.
پوست بچه ها به پرتوهای خورشید بسیار حساس است اما از آن جا که ترکیبات ضدآفتاب در آن ها موجب حساسیت، قرمزی و التهاب می شود، رعایت محدودیت سنی در استفاده از این کرم ها ضروری است.
برای افرادی که مستعد بروز کک و مک هستند نیز بهتر است از ضد آفتاب های بدون چربی استفاده شود.
خوشبختانه از آن جا که ترکیبات ضد آفتاب جذب نمی شود، استفاده از این محصولات برای خانم های باردار نیز هیچ ممنوعیت مصرفی ندارد؛ البته باید به ساختار پوست در انتخاب ضد آفتاب دقت داشت.
در هوای ابری هم حتما باید ضدآفتاب زد چون ابرها نمیتوانند اشعه مضر ماورای بنفش را جذب کنند. تقریبا در هوای ابری ۸۰ درصد این اشعه به پوست میرسد.